Vertigo FESTIVAL

  • English (UK)Bulgaria (BG)
Вие сте тук:Начална страница Програма

Програма

VERTIGO FESTIVAL
ПРОГРАМА 2017 /14-17 Ноември/

Калибан - премиера

14.11.2016 | 20:00 Социалната чайна, ул. „Преслав“ 53

представление на Мирослав Йорданов с участието на Красен Кръстев

Реквизит: Мария Тереза Кортес Гарсия

Калибан е монолог на бездомно чудовище.

Калибан е представление за сметения под килима боклук, който продължава да пулсира близо до нас.

THE SPACE IN BETWEEN

15.11.2016 | 20:00 - Социалната чайна, ул. „Преслав“ 53

Екип: Искра Иванова, хореография и изпълнение

Светлозара Христова, артистичен сътрудник

Продължителност: 50 минути

THE SPACE IN BETWEEN е изцяло авторски танцов проект, реализиран и менажиран от хореографа Искра Иванова и културолога Светлозара Христова. Представлението е колаборативна творба, базирана на импровизация и интеракция с публиката. THE SPACE IN BETWEEN изследва темата за комуникацията помежду ни в контекста на съвременната консумативна епоха, заплашваща възприемането на човешкото същество основно през аспекта на телесността. Търсенията на творците в представлението са ориентирани към преоткриване на тялото като необозрим и тайнствен свят, като сложна свръхсетивна система, влизаща в разнообразни форми на съприкосновение със Света и с Другия.Нощ на театрите - алтернативно парти с участието на: esoundc ( ecological sound corps ) - 100 % oldschool mix и Oshogy - Abstract Electronic & Glitch

TEST_A_MENTAL

16.11.2016 | 20:00 Държавен куклен театър – Варна, ул. „Драгоман” 4

Румъния / Швейцария

Пол Дунка и Красен Кръстев

Костюми: Диана Бобина и Катя Гузун

Продължителност:50 минути

За лица 18+

Златото често се използва като метафора за мечтано и райско състояние, докато крилете олицетворяват неограничената способност за пътуване между реалности или пък божествената доброта и покровителство.

Станислав Гроф,из „Книга на мъртвите”

Една чиста спекулация около състояние, различно от всичко, което можем да преживеем в този живот и което хората се опитват да опишат възможно най-добре с езика, който имат.

Понякога животът среща смъртта и изведнъж ние се замисляме малко повече за това, което следва.Някои казват, че трябва да вярваме, че това не е всичко. Други се надяват да се отпуснат в нещо, наречено нищо. Рано или късно всички ще напуснем физическото съществуване, така че какво ни носи бъдещето?

TEST_A_MENTALе гледна точка към живота и смъртта през модели специфични за колективното въображение: спорната проблематика за задгробния живот, напрежението между страха от смъртта и надеждата за безсмъртие, връзката тяло-душа. Резултатът еe представление, което говори за всичко това по един спокоен начин, но също така е и финна интроспекция, обвита в избягването на трагичното.

Представлението е реализирано с подкрепата на фондация „Габриела Тюдор”, Букурещ

THE MISSERABLE THINGS

17.11.2016 | 19:00 Държавен куклен театър – Варна, ул. „Драгоман” 4

Холандия/Бразилия

По идея и в изпълнение на Антонио Мая и Фернандо Белфиоре

Режисьор Фернандо Белфиоре

Драматургични консултанти Катарина Бакацаки и Антонио Мая

Продължителност: 23 минути

За лица 18+

The Miserable Thingпредлага недовършени събития с намерението да предизвика въображението на публиката и да я (противо)постави в други възможни форми на ангажираност. Смени и силни сцени се редуват в изследване как тялото може да промени изведнъж цялото пространство с пренастройване на състоянието на ума чрез способността му за движение и времето. Деконструирайки линеарността и давайки му възможност за достъп до различни начини да се справи с възприятието и значението, пространството и времето.

Представлението показва механизма на взаимодействие на живите тела с живи тела; давайки значение и акцентирайки на идеята за пърформативност на тези тела.

Видео: https://player.vimeo.com/video/57406835 или https://vimeo.com/57406835

Фестивално парти | Сет на Антонио Мая

17.11.2016 | 21:00 Contemporary Space, ул. „Марко Балабанов“ 23